Parkinson Hastaları nasıl beslenmeli?
Parkinson Hastalarının uyması gereken özel bir diyet yoktur ancak herkes için geçerli olan sağlıklı beslenme kuralları Parkinson hastaları için de geçerlidir. Enerji, protein, vitamin, mineral ve lif ihtiyacımızı karşılayacak çeşitlilikte yiyecekleri seçerek beslenme, sağlıklı beslenmenin önemli bir unsurudur. Kalp damar sağlığımızı ve beyin sağlığımızı koruyacak beslenme tarzını benimsememiz önemlidir.
Sağlıklı beslenmede, Akdeniz diyeti ve MIND diyeti önerilmektedir. Bu diyette yemeklerde sızma zeytinyağının tercih edilmesi, kırmızı etin sınırlı tüketilmesi, kümes hayvanları ve yumurtanın beslenmede daha çok yeğlenmesi, haftada 2 kez balık yenmesi, baklagillerin bol tüketilmesi önerilmektedir. Yeşil yapraklı sebzelerin ve diğer çeşitli sebzelerin her gün en az birer porsiyon yenmesi, ekmek ve benzeri tahıl ürünlerin tam tahıllı seçilmesi, haftada 5 ve üzeri kuruyemiş tüketilmesi yine bu diyette önerilmektedir. Kızartma, tatlı ve hamur işlerinin mümkünse hiç tüketilmemesi, en fazla haftada bir kere ile kısıtlanması diğer önerilerdendir. Meyve tüketimi, özellikle narenciyeler, dutsu meyveler farklı vitaminleri içermesi, antioksidan özellikleri nedeniyle önemlidir ancak aşırıya kaçmadan şeker içeriklerini de düşünerek yemeliyiz.
Her ne kadar yeşil yapraklı sebze tüketimini önersek de, Parkinson ilacı alan Parkinson hastalarının bakla yememesini öneriyoruz. Yine ilaçları ile etkileşebileceği için yaşlanmış peynir ve işlenmiş et tüketiminin sınırlı olması önerilmektedir.
Parkinson hastalığı için kullanılan bazı ilaçların barsaktan emiliminin yiyeceklerle, özellikle proteinli yiyeceklerle, yarıştığı çok iyi bilinmektedir; bu nedenle bu ilaçları yemeklerden 1 saat önce almayı öneriyoruz. İlaçların daha iyi etki etmesini sağlamak için protein alımını kısıtlamayı önermiyoruz, ancak proteinli yiyecekleri daha çok akşam yemeğine kaydırmak daha aktif olduğumuz gün içinde ilaçlardan daha fazla yarar görmemize yardımcı olacaktır.
Tuz ve şekeri direk tüketmeden kaçınalım diyoruz. Yeteri kadar su içmek önemli, bu da günde ortalama 6-8 bardak suya karşılık geliyor. Alkol ve sigaradan kaçınalım. Seviyorsak ve başka nedenlerle kullanmamızda sakınca yoksa aşırıya kaçmadan kahve ve çay tüketiminin Parkinson hastalığı için bir sakıncası yoktur, ancak ani tansiyon düşmeleri olan hastalarda tüketimi sınırlamak gereklidir.
Kabızlık Parkinson hastalarında sık görülen bir sorun. Bol su içmek, sabah ılık su içmek, baklagiller, kabuklu meyveler, tam tahıl gibi lifli besinleri tüketmek kabızlığı önlemede etkili olabilecek besleneme alışkanlıklarıdır.
Bazı Parkinson hastalarında ani tansiyon düşmeleri, yemekten sonra ani tansiyon düşmeleri, görülebiliyor. Bunu önlemek için ise az az sık sık beslenmeyi, bir öğünde çok yememeyi öneriyoruz.
Son olarak bazı Parkinson hastalarında yutma sorunları olabilir. Eğer su içerken öksürme, zorlanma var ise bu yutma sorununa işaret edebilir. Bu durumda çene öne eğik yemeyi-içmeyi, yavaş ve küçük yudumlarla beslenmeyi, yiyeceklerimizi daha çok muhallebi, lapa kıvamında seçmek gereklidir.